Posebna skrb in pozornost do oljk je v ponos in tradicija našega kraja. Ta čudovita sredozemska drevesa nam dajejo oljčno olje in uživanje v edinstvenih okusih. Pomembno je vedeti, kako pravilno skrbeti za svoja oljčna drevesa, kar vključuje razumevanje, kako in kdaj jih obrezovati. V obdobju rasti poteka obrezovanje za formacijo, kasneje pa obrezovanje za pridelek. Obstajajo različni načini obrezovanja, vendar imajo vsi iste cilje:
- Ohranjanje rednega in visokega pridelka oljk
- Oblikovanje krošnje tako, da omogoča zračnost za dostop zraka in svetlobe
- Lažje obiranje z večjimi učinki
- Boljša toleranca na sušo
- Odstranjevanje suhih ali poškodovanih vej
Pred začetkom obrezovanja je pomembno, da si oljko dobro ogledamo z vseh strani in določimo želeno rastno obliko. Obrezovanje se začne z odstranjevanjem debelejših vej, torej vse se začne z žago in škarjami TICK, konča pa s sadnim voskom FITOKOL, s katerim premažemo mesto obreza. Oljka je bujna rastlina, ki ima rada svetlobo in toploto, zato ne oklevajte in obrežite vse nerodovitne in slabe veje.
Če želimo imeti zdravo in rodno oljko moramo z njo ravnati spoštljivo in spoštovati njene naravne rastne značilnosti. Bujna drevesa se manj posekajo, šibkejša pa bolj. Da bi to dosegli, je treba obrezovanje izvajati vsako leto in vedno slediti fiziološki rasti rastline. Veliki obrezi morajo biti gladki in poševni, da preprečijo zadrževanje vode.
Pri obrezovanju oljke je zelo pomembno izbrati pravi čas. Oljke obrezujemo v obdobju od konca zime do začetka cvetenja, nikoli pri nizkih temperaturah. Obrezovanje oljk ob nepravem času ali po dežju lahko poveča verjetnost različnih bolezni. Manjše obrezovanje lahko izvajamo tudi v nekaterih drugih obdobjih leta, na primer poletno obrezovanje, pri katerem odstranimo površino, kjer se zadržujejo vodo.
Obrezovanje oljk je zahtevno in odgovorno delo, saj je od tega odvisna rodnost, zato je za obrezovanje potrebna ustrezna oprema za uspešno delo: profesionalno orodje TICK - (škarje in žage) in seveda nenadomestljiv sadni vosek FITOKOL.
Izkušeni oljkarji, ki poznajo vse skrivnosti bogate letine, za pravilno nego in obrezovanje uporabljajo blagovni znamki TICK in FITOKOL.
Več koristnih nasvetov smo dobili od najbolj znanega veterana oljkarja iz Istre: Edija Družetića:
#Bolje je investirati v kakovostno orodje in ga ustrezno vzdrževati, kot pa se pri obrezovanju mučiti s slabim orodjem in tvegati, da bodo naše oljke zbolele. Orodje mora biti kakovostno, očiščeno, razkuženo in dobro nabrušeno. Pravilno vzdrževanje orodja je zelo pomembno, še posebej, če je drevo bolno.#
Pomembno je tudi, da obrez premažemo s sadnim voskom FRIKOL. Nanaša se s premazovanjem (čopičem) v tankem sloju. Po sušenju voska je tretirani del popolnoma zaščiten. Z nanosom sadnega voska pripomoremo k hitrejšemu celjenju ran, preprečujemo prodiranje patogenih mikroorganizmov ter škodljive vplive hladnega zraka in vlage iz okolja. Večje rane je treba premazati dvakrat po tem, ko se prvi sloj posuši.
Od predelave, obiranja do obrezovanja – oljka je sveto drevo našega kraja, zato jo še naprej varujemo in ustrezno negujemo. To je naša kultura, zgodovina in tradicija.